De laatste tijd krijg ik vaker mensen in mijn praktijk die eerder gecoacht zijn en daar onvoldoende aan gehad hebben. Ze hopen dat ik het beter doe en koesteren, ondanks eerder teleurstellingen, hoge verwachtingen. Als ik ze dan wel een aantal essentiële stappen kan laten zetten, ben ik behoorlijk trots.

Dienstbaarheid aan mijn klanten en trots zijn twee eigenschappen die in eerste instantie niet lijken samen te gaan. Ik heb lang gedacht dat ik moest kiezen tussen het één en het ander. Sinds ik ze allebei omarm als delen van mijn persoonlijkheid, replica horloges forum gebeuren er bijzondere dingen in mijn leven. Zo werkt het ook bij degenen die ik coach. Ze aanvaarden dat ze complex in elkaar zitten en leren nieuwe strategiën om zichzelf aan te sturen. Of zoals mijnheer X het ooit verwoordde: "Als ik kom, denk ik dat er maar één oplossing is en die werkt duidelijk niet. Als ik wegga, weet ik dat er wel zeven mogelijke oplossingen zijn, replica horloges die stuk voor stuk effectiever zijn dan de oplossing die ik probeerde in te zetten".

Dat brengt me op de zeven essenties van coaching: 1. oefenen in zonder oordeel kijken naar wat er aan de hand is

2. bewust worden van de momenten waarop je jezelf en je gevoelens probeert te veranderen

3. naast elkaar zien van ook de meest tegengestelde eigenschappen in jezelf en ze ieder een eigen plaats geven

4. onder ogen zien van je noden en behoeften

5. verantwoordelijkheid nemen om je eigen noden en behoeften te bevredigen, in plaats van die verantwoordelijkheid te leggen bij de mensen om je heen

6. je plek innemen in je gezin, sociale omgeving en je werk en daar op alledaagse basis vorm geven aan je eigen talenten verlangens en idealen

7. lachen om jezelf en je eigen beperkingen, genieten van je grootsheid & ontspannen in je eenvoud